fbpx

Welk lettertype gebruik je bij handletteren en brushletteren? Check het hieronder!

Welk lettertype bij handletteren? Tja.. een goede vraag.. Wanneer je handletter creacties bekijkt, dan zie je dat er veel verschillende soorten letters en dus ook veel verschillende soorten aan lettertype voorbij komen. Als je net begint met handletteren, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit komt voornamelijk omdat er niet één specifiek lettertype geschikt is voor het maken van je handletter creatie. Je kunt wat betreft de verschillende lettertypes namelijk alle kanten op! Wel zijn er een aantal ‘spelregels’ die je opweg kunnen helpen om mooie creaties te krijgen. Deze leg ik je graag in deze blog uit!

Samenvattend: Je kunt drie verschillende lettertypes (ook wel fonts in het Engels genoemd) onderscheiden; Serif, Sans serif en Script lettertypen. Ieder lettertype heeft bepaalde kenmerken waaraan je ze makkelijk kunt herkennen. Wanneer je de verschillen eenmaal door hebt, dan kan je ze gemakkelijk gaan toepassen in al je handlettercreaties en wordt handletteren nog veel gemakkelijker dan wanneer je deze verschillen nog niet helemaal helder hebt voor jezelf. Uiteraard maakt dit het handletteren ook weer een heel stuk leuker!

Lettertype bij handletteren – Serif

Een Serif lettertype is een lettertype met een ‘schreef’. Met deze schreef bedoelen we de stokjes en streepjes die je aan het uiteinde van de letter ziet. Dit lettertype wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld kranten, tijdschriften en artikelen waarbij de lezer grote stukken tekst makkelijk tot zich dient te nemen. Je ziet het ook geregeld in leesboeken. Waarschijnlijk is dit ook het lettertype dat het meest gebruikt wordt in alle teksten die ook jij leest. Times New Roman, jou vast niet onbekend, is een voorbeeld van een Serif lettertype.

Nu je weet wat deze schreef inhoudt, is het ook belangrijk om te weten op welke manier je dit nu ook zelf kunt schrijven en misschien ook wel kunt handletteren. Een tip die ik mijn cursisten vaak meegeef; Typ het in Word of een andere tekstverwerking op je PC of laptop! Je kunt dan precies zien waar je stokjes en de streepjes aan iedere letter wordt geplakt. Wanneer je deze stijl vast houdt in je eigen handlettercreaties, dan zul je zien dat het makkelijker één geheel wordt.

Voorbeeld van verschillende serif lettertypen

Voorbeeld van verschillende serif lettertypen

Lettertype bij handletteren – Sans serif 

Een Sans Serif lettertype bestaat uit letters waarbij er geen schreef (dus stokjes en streepjes) worden toegevoegd aan de letters. Op dit moment ben je al even bezig met het lezen van een sans serif lettertype. Dit lettertype wordt veel gebruikt op websites en op de social media kanalen. Wanneer je digitaal stukken tekst leest, dan is het Sans serif lettertype hier vaak het beste voor weggelegd. Zelf gebruik ik in mijn handlettercreaties geregeld ‘tussenletters’. Voor deze tussenletters gebruik ik vaak het Sans serif lettertype. Persoonlijk vind ik dit het beste binnen mijn eigen stijl van handletteren passen en draagt zorg dat de letters niet té opvallend in de quote naar voren komen. Ook benieuwd naar de manier waarop je het beste tussenletters kunt schrijven? Check dan deze video/blog.

Voorbeeld van verschillende sans serif letters

Voorbeeld van verschillende sans serif letters.

Lettertype bij handletteren – Script 

Een script lettertype is een lettertype dat eruit ziet alsof het met de hand is geschreven. Vaak zie je dat deze letters veel sierlijker zijn dan de overige lettertypes. Daarnaast zijn deze de letters in een script lettertype aan elkaar geschreven. Wanneer je al bekent bent met faux calligraphy of brushletters, dan zal je zien, wanneer je de lettertypes met elkaar vergelijkt, dat faux calligraphy en brushletters vaak het perfecte voorbeeld zijn van een script lettertype.

In mijn workshops merk ik regelmatig dat men het soms lastig vind om de script letters aan elkaar te verbinden. Vind jij dat ook lastig? Bekijk dan deze video, die ook als QR code te vinden is in het Hand- & Brushletter werkboek. Hier vind je een aantal tips over hoe dit moet en op welke manier je hier het beste mee kunt oefenen!

Wil jij meer te weten komen over Hand- & Brushletteren?

Nu je weet welke basis lettertypen er zijn kun je jouw creativiteit de vrije loop laten bij het hand-& brushletteren! Combineer verschillende lettertypen met elkaar en geef jouw eigen draai aan jouw handletter creatie! Vind je het lastig om te beginnen met handletteren of zou je graag meer uitleg & begeleiding willen? Check dan via deze link de gratis proefles die voor je klaar staat. Je kunt hier online plaatsnemen aan de workshoptafel van Liefs van Linda zodat ook jij je eigen hand-&brushletter skils kunt gaan ontdekken. Zie ik je daar?

Mocht je op zoek zijn naar meer hand- & brushletter inspiratie, kijk dan eens op Facebook, Instagram, TikTok & YouTube daar deel ik al mijn creaties!