fbpx

 

Wat is handletteren en hoe kun je het beste beginnen met handletteren?

Wat is handletteren? Een goede vraag waarover best wel veel verwarring kan ontstaan. Handletteren is al jaren lang enorm populair bij creatievelingen maar we zien best wel vaak dat verschillende stijlen van het creeëren van letters ‘handletteren’ wordt genoemd. De vraag is of dit altijd zomaar klopt…

Als eeste zou ik je de tip willen geven om eens een kijkje te nemen op mijn Instagramkanaal waarop heel verschillende handletter creaties te zien zijn. Daarnaast nodig ik je uit om ook eens het (werk) boek van Liefs van Linda op deze pagina te bekijken. In het boek, dat onderdeel kan zijn van de online hand-& brushletter cursus van Liefs van Linda, leer je ook precies wat handletteren is, hoe je het kunt toepassen in het dagelijks leven en gaan we stap voor stap jouw handletterstijl ontdekken!

Online cursus handletteren brushletteren

Wat is handletteren?

Eigenlijk is het helemaal niet zo lastig… Handletteren is het tekenen van letters. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot (moderne)kalligrafie of het gewone schrift, je de letters niet schrijft. Best wel gek, aangezien we vanaf de basisschool al geleerd hebben op welke manier we letters moeten schrijven. Het liefst nog aan elkaar en in één beweging. Bij handletteren laat je het ‘schrijven’ los maar ga je de letters zien als een tekening. De letters teken je dus op het papier in de vorm die jij zelf wil. Omdat je de letters dus niet schrijft maar echt op papier tekent kun je eindeloos variëren en helemaal los gaan met jouw eigen creativiteit. Het voordeel van handletteren is ook dat wanneer je een foutje maakt, je dit makkelijk weer kan oplossen en niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met de letter.

 

Beginnen met handletteren 

Aan een nieuwe creatieve uitdaging beginnen, zoals handletteren, is vooral een kwestie van ‘gewoon doen’. Én vooral heel erg veel veel oefenen! Als je wil beginnen met handletteren, dan heb je in de basis niet heel erg veel nodig. Een stuk papier, potlood en een gum is al voldoende. Check ook even deze blog om meer te weten te komen over hoe jij kunt beginnen met handletteren. Tip: Kijk ook vooral heel erg goed om je heen naar alle verschillende letters die je voorbij ziet komen. Er zijn duizende varianten! Probeer deze letters eens na te tekenen (niet schrijven dus). Start met het maken van een schets, verbeter de letter waar nodig en maak het af met bijvoorbeeld een fineliner. De volgende materialen vind ik persoonlijk fijn om te gebruiken bij het tekenen van letters:

Heb je een aantal letters geprobeerd zelf te tekenen? Dan is het tijd om eens na te denken over de verschillende varianten aan lettertypen die je kunt gebruiken. In deze blog lees je hier alles over!

Naast dat je heel erg veel moet oefenen én inspiratie uit je omgeving moet opdoen adviseer ik alle cursisten van de online hand- & brushletter cursus om altijd te beginnen bij de basis. Ook ik begin na al die jaren aan handletter ervaring steeds weer bij de basis. Vanuit de basis bouw je eerst de letters op, creeër je tussenletters en maak je je handletterquote af met mooie versieringen en illustraties. Geregeld de alfabetten weer eens oefenen, in de verschillende lettertypes, is goed om uiteindelijk de quotes uit de losse pols op het papier te zetten.

Beginnen met handletteren – Check het werkboek! 

Al deze tips & tricks hebben we, speciaal voor iedereen die wil beginnen met handletteren of nog beter wil worden in handletteren, verwerkt in Het hand- & brushletter werkboek! Je kunt dit werkboek zelfstandig doorwerken of kies ervoor om dit samen met Linda, van Liefs van Linda, te doen in de online hand- & brushletter cursus! Om je een idee te geven hoe het werkboek en de cursus zijn opgebouwd nodig ik je uit om een kijkje te nemen op de cursuspagina op de website van Liefs van Linda.

Of schrijf je in voor de gratis proefles met gratis E-book! De gratis proefles vind je hier!

Mocht je op zoek zijn naar meer hand- & brushletter inspiratie, kijk dan eens op Facebook, Instagram, TikTok & YouTube daar deel ik al mijn creaties!