Materialen om te beginnen met Handletteren?
Welke materialen om te beginnen met handletteren…. Het antwoord op deze vraag kunnen we heel kort beantwoorden: Een pen of potlood en een stuk papier! Omdat handletteren eigenlijk niets meer of minder is dan het tekenen van letters heb je in de basis niet veel meer nodig dan de materialen die jij al in de kast hebt liggen. Wanneer je nét even wat meer wil varieren in je handlettercreaties, dan zijn er een hoop extra metarialen die bij kunnen gaan dragen aan prachtige quotes!
In deze blog deel ik mijn favorieten materialen met je waarvan ik, toen ik begon met hand- en brushletteren nog geen weet van had. Had ik het geweten, dan waren mijn eigen handletter skills veel sneller vooruit gegaan! Ondertussen, na het schrijvan van het Hand- & brushletter (werk) boek en het maken van de Online Hand – & Brushletter cursus kan ik je goed opweg helpen om de juiste materialen te vinden waarmee jij kan beginnen met handletteren!
Materialen om te beginnen met handletteren: De basismaterialen
Een potlood, gum en papier is onmisbaar als je wil beginnen met handletteren. Een potlood bestaat uit grafiet, klei en water. Hoe meer klei er in een potlood zit hoe harder het potlood, een hard potlood geeft minder (grijze) kleur af dan een zacht potlood. Het potlood gebruik je bij handletteren met name om te schetsen. Het beste kun je hier gewoon een ‘normaal’ potlood voor gebruiken. Deze potloden worden gekenmerkt door de letter HB of H. Zelf gebruik ik graag het Tombow HB potlood. Wat is jouw favoriet?
Tijdens het schetsen probeer je de handlettercreaties al zo goed mogelijk op papier te zetten. Dit betekent ook dat je veel moet gummen om de quote steeds beter in de juiste vormen te krijgen. Niet iedere gum is hetzelfde. Dit heb ik de afgelopen jaren zelf ook mogen ondervinden. Er zijn best wel wat gummen die er voor zorgen dat niet alleen je quote wordt weggegumt maar ook het hele papier. Ook zijn er gummen die heel erg veel gumsel afgeven. Het wordt daardoor een rotzooitje op je papier en de lijnen die je na het gummen op papier zet worden automatisch wat minder mooi omdat je over het gumsel gaat heen schetsen.
Zelf ben ik fan van de mono dust catch gum. Dit is een gum die zijn eigen gumresten verzameld, hoe handig is dat! Het is niet zo dat deze gum helemaal geen gumsel meer op het papier achter laat maar door de speciale samenstelling van deze gum blijven de gumresten aan de gum plakken en vallen ze er pas vanaf wanneer alle kleine gumresten een groter geheel hebben gevormd. Deze resten haal je heel gemakkelijk in één keer van je papier af! Daarnaast gumt de gum heel fijn, je hoeft niet heel veel druk te zetten om je potloodlijnen weg te vegen. Dit is ook weer een heel stuk beter voor je papier! Een potlood en gum zijn wel écht de basis materialen om te beginnen met handletteren. Gelukkig hebben we nog veel meer leuke dingen nodig!
Materialen om te beginnen met handletteren: Papier
Zonder papier kun je niet handletteren natuurlijk. Je hebt tal van verschillende soorten papier. Als je net begint en alleen met een fineliner aan de slag gaat, dan kun je gewoon printpapier gebruiken. Vind je het leuk om kaartjes te maken, dan hebben ze bij de Hema (budgetproof) 50 blanco ansichtkaarten te koop. Zelf gebruik ik ze regelmatig en ze zijn echt super fijn om mee te werken!
Houd je van bulletjournals? Bekijk dan niet alleen hoe de kaft eruit ziet maar verdiep je dan ook zeker in het papier van de bulletjournal. Ben je van plan om wat zwaardere pigmentliners of stiften met wat nattere gepigmenteerde inkt te gebruiken? Let dan op dat de inkt niet gaat doordrukken op de volgende pagina. (ghosting/bleeding). Het papier moet dan echt wel wat dikker zijn dan bijvoorbeeld normaal printpapier.
Mijn ervaring is als een bullet journal 160 grams papier heeft dat je geen last hebt van bleeding of ghosting. Mijn favoriete bullet journal op dit moment is de paper24 bullet journal. Deze journal heeft 160 grams papier waardoor het materiaal niet doordrukt. Daarnaast, niet te vergeten, vind ik het design echt super! Welke bulletjournal bij jou past is dus ook erg afhankelijk van wat je er mee wil gaan doen. Nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden in bulletjournal-land? Hier vind je reviews van de verschillende bulletjournal merken die ik de afgelopen jaren heb gebruikt.
Ook waterverf kan een hele leuke toevoeging zijn aan je handletter creatie. Gebruik je waterverf, gebruik dan ook altijd het juiste waterverf papier. Mijn favoriete waterverpapier is het 200 gr. aquarelpapier van Florence. Wil je kaartjes maken? Gebruik dan deze A6 ansichtkaarten. Ik zou mezelf geen betere kunnen wensen! Het prettige aan dit papier is dat het wat minder structuur heeft en daardoor gladder is. Voor het handletteren is dit echt enorm fijn! Materialen om te beginnen met handletteren zijn er, zoals je merkt, dus echt ontzettend veel!
Materialen om te beginnen met handletteren: De Fineliners
Handletteren met een balpen? Zeker, dat kan! Echter, de meeste handletter creaties worden gemaakt met fineliners of pigmentliners. Een pigmentliner is een fineliner met een vilte punt (in verschillende diktes) en watervaste inkt. Dit wordt veel gebruikt wanneer je met een andere stift de eerder geletterde letter wil (in)kleuren. De inkt loopt dus niet door elkaar wat voor een veel strakker resultaat zorgt! Daarnaast gebruik ik de fineliner meestal ook om de contouren van de letter te tekenen. Dit zier er dan lekker strak uit! Benieuwd welke fineliners er in het starterspakket van Liefs van Linda zit? Check het hier!
Een budgetproof fineliner, die ik zelf dagelijks gebruik, is de fineliner van de Hema. Ondanks dat deze fineliner niet watervast is hebben ze wel een hele mooie zwarte kleur en schrijven ze erg fijn. Vooral wanneer ik bezig ben met Faux Calligraphy, dan zijn deze fineliners echt een aanrader! Daarnaast gebruik ik deze fineliners voor al mijn notities en afspraken in mijn bulletjournal (die ik omgetoverd heb tot mijn agenda). Vind je het leuk om de resultaten mijn Faux Calligraphy te zien waarbij ik de finliners van de Hema heb gebruikt? Check dan deze korte video!
De meest favoriete fineliner die ik gebruik voor mijn handletter creaties zijn de Pigma micron pigmentliners. Je kunt deze fineliners vinden met verschillende punt diktes, kleurtjes én ze zijn watervast! Ze zijn verkrijgbaar met de puntdiktes van 0.15 mm – ( ookwel de 003 genoemd) tot en met de 0.50 mm – (ookwel de de 08 genoemd).
Alle diktes gebruik ik met enige regelmaat maar voor het maken van ‘normale’ grote (open) letters gebruik ik het liefst de 03 of de 04. Maak je grote blokletters die je wil inkleuren, dan gebruik ik meestal de 05 of de 08. Hiervoor is maar één goede reden… Het kost je met een (te) kleine punt veel meer tijd om de letters in te kleuren. Wanneer het écht grote blokletters zijn dan kun je ook de pilot V sign pen gebruiken. Vanwege zijn vloeibare inkt kleur je hier supersnel grote oppervlakes mee in waardoor dit voor blokletters echt ideaal is! Zo zijn er dus tientallen materialen om te beginnen met handletteren.
Opbergen
Als je verschillende creaties gemaakt hebt en je kunt (net als ik) niet meer stoppen met handletteren, dan is het super handig om al je creaties goed op te bergen. Super leuk om de creaties over een tijdje eens terug te kijken en te zien wat je de afgelopen tijd allemaal hebt geleerd! Een echte aanrader is het opbergsysteem van My Artbook official, dit is een kunstenaarsmap, in drie verschillende maten (A3, A4 en A5) die je kunt vullen met allerlei verschillende soorten papier. Wil je afwisselen met verschillende soorten papiersoorten en materialen? Onderstaand papier past allemaal in de map van My Artbook official.
- Marker papier waarop je alcholmarkers kunt gebruiken!
- Aquarel papier voor al je water(verf) creaties!
- Zwart papier omdat je hier zo onwijs mee kan variëren en weer andere materialen op kunt gebruiken. In deze blog lees je alles over handletteren op zwart papier.
- Kraft papier, ook dit geeft een ander effect dan gewoon wit papier.
- Bullet journal papier wat ook ‘marker’ papier is. Je kunt hier zonder problemen je alcohol markers op gebruiken!
Ik kan mezelf voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Logisch! Er zijn ook zo ontzettend veel materialen om te beginnen met handletteren. Ga lekker aan de slag, oefen veel en laat je ook vooral inspireren op de Instagram, Facebook, YouTube en TikTok kanalen van Liefs van Linda. Op deze kanalen deel ik nog veel meer handletter creativiteit!
En wist je ook dat er Het Hand- & brushletter werkboek is? In dit werkboek wordt je van A tot Z meegenomen in de wereld van het handletteren en brushletteren. Wil jij ook letterartiest worden en jouw eigen stjil hierin ontdekken? Check dan ook eens de de online cursus leren hand- & brushletteren dat hoort bij het Hand- & Brushletter werkboek. Om je een idee te geven wat we in de online cursus gaan doen is er een gratis proefles, deze vind je hier!