fbpx

Handletteren voor beginners – faux calligraphy

‘Hoe begin ik met handletteren’ is een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt. Een logische vraag maar met honderden verschillende antwoordmogelijkheden als je het mij vraagt. De manier waarop je kunt beginnen met handletteren hangt volledig af van de stijl die jou het meeste aanspreekt. Een aanrader, voor jou als beginner, zou zijn om te starten met faux calligraphy. Faux calligraphy is een simpele manier om sierletters te schrijven met een fineliner of brushpen. Leuk weetje: De Nederlandse vertaling van deze techniek is “neppe kalligrafie” en dat is precies wat je creeërt! Doordat je speelt met diktes krijg je hetzelfde effect wanneer je een brushpen gebruikt.

Wat heb je nodig voor faux calligraphy?

De materialen die ik gebruik voor faux calligraphy zijn de micron fineliners. Dit doe ik omdat deze fineliners verkrijgbaar zijn in verschillende diktes waardoor je nóg meer kunt spelen met de letters. Wanneer je de letters bijvoorbeeld inkleurt, dan kun je een dikkere fineliner (0,5) gebruiken. Wanneer je de letters of creaties versiert met stipjes of streepjes, dan is het slim om juist een dunnere fineliner (0,1) te gebruiken. Wil je het verschil in dikte in de letter heel duidelijk naar voren laten komen, dan is het leuk om voor ‘de basis’ van de letter de dunste fineliners te pakken (0.05) en deze basisletter vervolgens in te kleuren met een 0.3 of 0.2 fineliner.

Ook gellyrolls kunnen goed gebruikt worden voor deze handletter techniek. Tip: De felle kleuren van een gellyrol komen erg goed uit op de zwarte pagina’s van een bullet journal!

Hoe werkt faux calligraphy?

Je creeërt het kalligrafie effect doordat je speelt met diktes. Dit doe je door alle lijnen, die je naar beneden schrijft, dikker te maken dan de rest van de lijnen van de letter. Belangrijk hierin is wel om eerst de letter te schrijven en daarna alle lijnen van de letter die je naar beneden schrijft te verbreden. Je doet dit door aan de buitenkant van de lijn een tweede lijn te zetten. Wanneer je het ‘hokje’ dat je gecreeërd hebt inkleurt, creeër je een hele gave creatie! Bekijk de youtube video hieronder voor een uitgebreidde uitleg! Tip: Check ook de rest van de video’s van Liefs van Linda op YouTube voor nóg meer creatieve inspiratie!

Leren handletteren & brushletteren

Als je nieuwsgierig bent geworden verwelkomen we je heel graag bij de proefles van Liefs van Linda! Je kunt je hier gratis inschrijven. Wil je echt stappen zetten met het verbeteren van jouw handletter & brushletterskills? Bekijk dan eens de online cursus leren hand- & brushletteren waarin we je van A tot Z meenemen in de 10 uitgebreide handletter & brushletter lessen. Liefs van Linda deelt veel creatieve handletter, brushletter en bullet journal inspiratie op Instagram, Facebook en YouTube! Volg je mij ook?

Liefs van,

Linda