Hoe kan ik het beste beginnen met handletteren?”

Is een vraag die ik regelmatig krijg, het hangt er natuurlijk vanaf welke stijl jou het meeste aanspreekt. Maar een makkelijke techniek die vrijwel altijd een tof resultaat geeft is faux calligraphy. Dit is een simpele manier om sierletters te schrijven met een fineliner of brushpen.

De Nederlandse vertaling van deze techniek is “neppe kalligrafie” en dat is precies wat je creeërt! Doordat je speelt met diktes krijg je hetzelfde effect wanneer je een brushpen gebruikt.

Wat heb je nodig voor faux calligraphy?

De materialen die ik fijn vind zijn de micron fineliners in verschillende diktes. Dit zodat je kunt spelen met verschillende effecten. Je kunt de letters inkleuren dan is een dikkere fineliner prettig (0.5) maar je kunt ze ook versieren met stipjes of streepjes dan is juist een dunnere fineliner handig om te gebruiken (0.1). Wil je het verschil in dikte heel duidelijk hebben dan is het leuk om voor de basis van de letter de dunste variant te pakken (0.05) en deze in te kleuren met een 0.3 of 0.2 fineliner. Pak je hier namelijk ook de 0.05 voor dan ben je lang bezig en slijt de punt sneller.

Ook gellyrolls lenen zich perfect voor deze techniek. In mijn zwarte bulletjournal gebruik ik vaak deze pennen om mooie handlettercreaties te maken.

Hoe werkt faux calligraphy?

Je creeërt het kalligrafie effect doordat je speelt met diktes. Dit doe je niet willekeurig maar juist door overal dezelfde lijnen dik te maken. Namelijk de lijnen die je naar beneden schrijft. Je schrijft eerst de letter en daarna zet je waar de letter naar beneden gaat aan de buitenkant een lijn zodat de letter aan die kant dikker is.

Handletteren voor beginners

Mocht je interesse hebben in meer uitleg / werkbladen en echt stappen gaan zetten in jouw handletter skills schrijf je dan in voor de Instagram cursus handletteren beginners

 

Liefs van,

Linda