Het creeëren van prachtige sierletters met een brushpen

Faux calligraphy is een mooie techniek om te beginnen met handletteren. Hier vind je de uitleg over hoe je met deze vorm van handletteren het beste kunt beginnen.

Hetzelfde effect kun je creeëren met een brushpen! Je hoeft dan zelf niet de lijntjes dikker te maken maar dat doet de pen voor je! Dit vraagt wel enige oefening en een wat vastere hand. Maar geloof me, als ik het kan dan kan jij het al helemaal! Ik neem je stap voor stap mee in wat fijne materialen zijn en waar je op moet letten als je begint met brushletteren.

Wat heb je nodig?

Brushpennen! joh 😉 Maar deze pennen zijn er in verschillende soorten en maten. Om te beginnen raad ik altijd de pentel touch sign brushpen aan. Dit is een kleinere brushpen met een wat vastere punt. Hierdoor kun je wat gecontroleerder de druk verdelen.

Een andere erg fijne brushpen met prachtige kleuren zijn de Tombow dual brushpens . Deze brushpennen hebben een grotere flexibelere punt waarmee je prachtige handletter creaties kunt maken. Doordat de punt groffer en wat flexibeler is gaat de pen wat sneller zijn eigen weg. Het vraagt iets meer oefening om fijn met deze pen te kunnen werken. Al is mijn ervaring dat dit ook erg verschilt per persoon.

Om mijn brushletter creaties af te maken gebruik ik het liefst de micron pigmentliners in verschillende diktes. Deze fineliners zijn perfect voor schaduw lijntjes, omlijningen en blokletters als afwisseling in een quote of kaartje.

Brushletter tips

De belangrijkste tip die ik je kan geven is: neem je tijd! Het vraagt vooral veel oefening om deze techniek goed onder de knie te krijgen. Maar er zijn wel een aantal trucjes die je kunnen helpen om dit proces te versnellen.

  • Laat je pen los van het papier waar je wisselt van dikte.
  • Schrijf een woord letter voor letter en doe dit op een rustig tempo.
  • Gebruik goede materialen. De Action heeft fantastische stationary spullen maar een fijne brushpen die kan tippen aan de betere merken zoals Tombow of pentel ben ik er nog niet tegen gekomen. Hier zit wel degelijk een kwaliteitsverschil in.

Handletteren voor beginners

Mocht je echt stappen willen gaan zetten in jouw handletter skills schrijf je dan in voor de workshop handletteren voor beginners.In 4 of 8 lessen leer ik je alles over faux calligraphy, brushletteren, schaduwen, blenden, tussenletters en compositie!

 

Liefs van,

Linda