fbpx

Hoe begin ik met Brushletteren?

Het ziet er soms zo ontzettend makkelijk uit.. Beginnen met brushletteren. Op video’s lijkt het of de letterartist zonder enige moeite precies weet hoe je de brushpen over het papier moet laten glijden om de inkt precies in de juiste hoeveelheid en in de juiste lijn op het papier te krijgen. Is het moeilijk? Nee, het is niet moeilijk maar je moet wel weten HOE je het moet doen om vervolgens goed te kunnen oefenen. Graag neem ik je mee in deze blog over ‘brushletteren voor beginners’ (TIP: Check ook deze blog over faux calligraphy eens om voor jezelf een basis te leggen voordat je begint aan het échte werk met een brushpen!)

Hetzelfde effect (als faux calligraphy) kun je creeëren met een brushpen! Bij faux calligraphy teken je zelf de eerste lijn op papier en maak je alle lijnen die je naar beneden schrijft een stukje dikker. Wanneer je deze sierletters met een brushpen gaat schrijven dan hoef je de lijnen niet meer zelf te ‘tekenen’ en in te kleuren. De brushpen doet dit voor je! Het vraagt wel aardig wat oefening en een vaste hand maar dit leer je vanzelf! En geloof mij.. Als ik het kan, dan kan jij het ook!  graag neem ik je stap voor stap mee in wat je nodig hebt én moet doen om mooie sierletters te maken met een brushpen.

Welke brushpennen zijn fijn als je gaat beginnen met brushletteren?

Als je gaat beginnen met brushletteren dan heb je nodig….. Brushpennen! joh 😉 Maar deze pennen zijn er in verschillende soorten en maten en wanneer je niet oplet dan verdwaal je op de verschillende webshops die vaak honderden verschillende brushpennen verkopen. Als je gaat starten met brushletteren dan raad ik altijd de Pentel Touch Sign Brushpen aan. Dit is een kleinere brushpen met een punt die iets minder flexibel is dan bij de gemiddelde brushpen. Omdat de punt wat minder flexibel is kun je de lijnen strakker op papier zetten.

Beginnen met brushletteren met de Pentel Touch Sign Brushpen

Een brushpen die ook tot mijn favorieten behoren zijn de Tombow dual brushpennen. Je hebt ze in ontzettend veel fantastische kleuren, kunt ze los kopen maar ook verschillende kleuren sets. Deze Tombow brushpennen hebben een grotere flexibelere punt waarmee je prachtige handletter creaties kunt maken. Doordat de punt groffer én wat flexibeler is, vindt de brushpen wat sneller zijn eigen weg op het papier. Het vraagt daarom iets meer oefening om fijn met deze pen te kunnen werken en het is belangrijker om een vastere hand te hebben.

Beginnen met brushletteren met de Tombow Dual Brushpen

Om mijn brushletter creaties af te maken gebruik ik het liefst de micron pigmentliners. Deze micron liners heb je in verschillende diktes en geven nét even dat extratje aan de sierletters die je met de brushpen op papier gezet hebt. Deze fineliners zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor voor schaduw lijntjes, omlijningen en blokletters welke dienen als afwisseling in een quote of op een kaartje.

Brushletter tips als je gaat beginnen met brushletteren!

De belangrijkste tip die ik je kan geven als je gaat beginnen met brushletteren: Neem je tijd! Het vraagt vooral veel oefening om de brushletter techniek goed onder de knie te krijgen. Maar er zijn wel een aantal trucjes die je kunnen helpen om dit proces te versnellen en je te laten inzien hoe het écht moet.

  1. Laat je pen los van het papier wanneer je wisselt van dikte in je sierletter.
  2. Schrijf het woord dat je brushlettert niet in één keer maar doe dit letter voor letter.
  3. Rust! Doe het rustig aan. Schijf in een langzaam tempo en blijf geconcentreerd.
  4. Materiaal is key! De Action heeft fantastische stationary spullen maar een fijne brushpen die kan tippen aan de betere merken zoals Tombow of pentel ben ik er nog niet tegen gekomen.
  5. Oefenen oefenen oefenen! Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Heb je extra hulp nodig? Check ook eens de cursus ‘Leren Hand-& Brushletteren‘ van Liefs van Linda
  6. Tip: Download het gratis E-BOOK van Liefs van Linda en schrijf je gratis in voor de gratis proefles van Liefs van Linda voor verschillende brushletter oefeningen!

Brushletteren voor beginners

Als je nieuwsgierig bent geworden verwelkomen we je heel graag bij de gratis proefles van Liefs van Linda! Je kunt je hier gratis inschrijven. Wil je echt stappen zetten met het verbeteren van jouw handletter & brushletterskills? Bekijk dan eens de online cursus leren hand- & brushletteren waarin we je van A tot Z meenemen in de 10 uitgebreide handletter & brushletter lessen. Liefs van Linda deelt veel creatieve handletter, brushletter en bullet journal inspiratie op Instagram, Facebook en YouTube! Superleuk om je ook daar te mogen inspireren!

Liefs van,

Linda