fbpx

“Kun je linkshandig handletteren & brushletteren?”

‘Kun je ook linkshandig handletteren & brushletteren?’ Deze vraag wordt regelmatig aan mij gesteld, omdat linkshandige soms twijfelen of de cursus leren hand- & brushletteren iets voor ze is. Mijn antwoord? Natuurlijk kun je als linkshandige leren handletteren & brushletteren! Want daar komt tie weer.. als je kunt schrijven dan kun je letteren! Handletteren en brushletteren is namelijk een vaardigheid en vaardigheden vragen met name veel oefening. Ook helpt het als je weet wat handletteren en brushletteren precies is. Tijdens de cursus leren hand- & brushletteren vanm Liefs van Linda gaan we met al deze technieken aan de slag. Omdat je als linkshandige in een rechtshandige wereld soms tegen onhandigheden aan loopt geef ik je graag nog een paar extra tips om ook voor jou als linkshandige het gemakkelijker te maken om die (brush)pen op te pakken en jouw handletter & brushletter avontuur te starten!

1. Materiaal linkshandig handletteren en brushletteren

Goed materiaal is het halve werk. Dit geldt ook als je als linkshandige wil gaan handletteren en brushletteren. Omdat we geleerd hebben om van rechts naar links te schrijven en je hierdoor vaak als linkshandige over je werk heengaat waardoor je de inkt uitgeveegd, raad ik altijd aan om brushpennen te gebruiken met minder natte inkt. De pennen die je hiervoor wél kunt gebruiken zijn de Tombow Dual brushpens, pentel touch sign brushpennen en de brushpennen van tombow en pentel met pigment inkt.

Tombow dual brushpen

De Tombow Dual Brushpen is een pen op waterbasis waardoor je deze ook goed kunt gebruiken om te blenden! De inkt van deze pennen is wat minder nat waardoor deze sneller in het papier trekt dan bijvoorbeeld de inkt van de Ecoline brushpennen. Hierdoor droogt de inkt sneller en heb je minder kans dat je het uitveegt.

Tombow Dual Brushpens

Prachtige brushpennen die je ook als linkshandige goed kunt gebruiken!

Pentel touch sign brushpen

De pentel touch brushpennen zijn net als de Tombow Dual brushpens op waterbasis. Alleen hebben deze brushpennen een kleinere punt waardoor deze wat minder flexibel zijn en je ze wat beter kunt sturen. Heel fijn als je net begint met brushletteren!

Pentel touch sign brushpennen

Een kleinere brushpen met inkt op waterbasis.

Brushpennen met gepigmenteerde inkt

De pentel touch sign brushpennen zijn er ook met gepigmenteerde inkt, deze pennen zijn watervast en waardoor de inkt vaak nog iets sneller in je papier trekt en daardoor minder nat wordt. Ook Tombow heeft een kleine brushpen met pigmentinkt:  de Tombow Fudenosuke. 

Papier

Naast brushpennen speelt het soort papier wat je gebruikt ook een grote rol. Hoe dikker en stugger je papier, hoe sneller de inkt wordt opgenomen waardoor de vlekken ook minder zullen zijn. Waterverfpapier leent zich hier het beste voor. Zelf gebruik ik graag het florence watercolorpaper 200 gr. 

Als je graag in een bullet journal werkt dan zijn vaak de bullet journals met 160 grams papier het beste. Je hebt deze van Archer & Olive maar ook de paper24 journals hebben stevig dik papier waar de inkt goed intrekt!

2. Gebruik van de brushpen

Stel dat je wel graag brushpennen gebruikt met nattere inkt dan kan het ook helpen om de (brush) pen meer naar achteren vast te houden en je papier te draaien zodat de inkt je hand niet raakt. In de YouTube video kun je precies zien hoe je jouw papier kunt draaien en een brushpen vast kunt houden zodat je vegen kunt voorkomen.

3. Schrijf van links naar rechts

Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn hebben we allemaal geleerd dat je van rechts naar links moet schrijven. Máár…. dat kun je natuurlijk ook andersom doen. Zeker bij handletteren en brushletteren! Omdat je vaak eerst een schets met potlood maakt, kun je heel gemakkelijk aan het einde van een woord beginnen met het overtrekken van de schets. Zo voorkom je dat je met je hand over de natte inkt gaat en het uitveegt!

Kun je dus linkshandig handletteren & brushletteren? Ja dat kan! Ik hoop dat je nu ook iets meer een idee hebt hoe ook jij als linkshandige meer plezier kunt halen uit het handletteren & brushletteren!  Mocht je nog meer tips willen dan kun je je gratis inschrijven voor de Liefs van Linda proefles.  Inschrijven kun je hier doen. Wil je echt stappen zetten met het verbeteren van jouw handletter & brushletterskills? Bekijk dan eens de online cursus leren hand- & brushletteren waarin ik je van A tot Z meeneem in de 10 uitgebreide handletter & brushletter lessen. Daarnaast deel ik veel creatieve handletter, brushletter en bullet journal inspiratie op Instagram, Facebook en YouTube! Superleuk om je ook daar te mogen inspireren!

Liefs van,

Linda